IV Negyvenhatodik hét – In a Silent Way

Tulajdonképpen ehhez a válogatáshoz már jó régen hozzákezdtem, de még ma sem érzem a csít, amivel szavakba lehetne önteni az invenciót, ami Zawinul és Miles közös alkotását jellemzi. Egy biztos, hogy van ebben a zenében valami, ami kíméletlenül rabul ejt muzsikust és hallgatót egyaránt. Szóval nem is szaporítván a szót tovább következzenek a jobbnál jobb feldolgozások az alkotóktól, barátaiktól és a tanítványoktól.

A két “eredetiről” pedig itt olvashattok

Miles Davis – Live in Paris 1991

MILES AND FRIENDS Miles Davis (tp) Wayne Shorter (ss) Kenny Garrett (as) Bill Evans (ss) Joe Zawinul (syn) Richard Patterson (elb) Al Foster (ds)

Weather Report – 8:30 1979

Zawinul and McLaughlin – Live in Austria at the Donaufestival 1992

Kicsit elfogódva kezdek neki, hogy ennek a páratlan felvételnek a méltatására szavakat keressek. A két lenyűgöző géniusz közös hangjait hallgatva mindig az jut eszembe, hogy ők már életükben halhatatlanok. Ha a zenének van Parnasszusa, ők ott laknak a csúcsán, megidézve a harmadik zsenit, mesterüket, Milest.Regényeket lehetne arról írni, hogy milyen csodálatosan fonják körbe a melódiát és egymást; milyen döbbenetesen eltalálják a közös színt, és ezzel együtt mennyire plasztikusan érződik mindkettőjük egyénisége; játékukban mennyi mélység és mennyi egyszerűség bontakozik ki, amit halandó ésszel talán fel sem foghatunk. Lehetne, de jobban tesszük, ha hallgatjuk…milliószor

Santana – Live at the Fillmore West 1971

Zawinul & Shorter – Live in Veszprém 2007

Five Peace Band – Five Peace Band Live 2009

SFJazz Collective – Live at Sfjazz Center, 2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: