B.Ú.É.K. 2020

Chick Corea – My Spanish Heart (The Spanish Heart Band 2019)

Kapcsolódó írás itt

Pat Metheny – You Are ((From This Place 2020))

Az album igazából csak jövőre jelenik meg, de ez a káprázatos felvétel, szerencsénkre már decemberben kikerült. Metheny mindössze négy hangra alapozza a témát, de olyan fokozást generál belőlük, ami felkap mint a forgószél. Pörög, sűrűsödik, szinte már egy hurrikán erejével süvít. De valahogy jólesik sodortatni magunkat vele, kifúj az emberből gondot feszültséget, hogy aztán lecsendesedve, finoman és lágyan  tegyen le. Az persze lehet kicsit meglepő hogy a tempó közben vajmi keveset változik, a vihar szemében ott a nyugalom.

Mike Stern – Righteous (Eleven 2019)

SFJazz Collective – The Girl From Ipanema (The Music Of Antonio Carlos Jobim … 2019)

Az SFJazz Collective számomra egyet jelent a kiváló feldolgozásokkal és az igazán nívós együttmuzsikálással. Legújabb albumuk fókuszában pedig a fantasztikus zongorista, a latin jazz egyik megteremtője, Antonio Carlos Jobim áll. És ha Jobim, akkor mi mást választhatnánk, mint az Ipanemát. Van hogy úgy érezzük, tán nem is volt érdemes még egy bőrt lehúzni az eredetiről, mert a cover nem mond semmi újat. Viszont a cisco-iak esete ezzel a “lánnyal” maximálisan megérte. Megkockáztatom, a bevezető egyenesen bámulatos: az a tónus, az a finoman modulált harmónia, a kicsit fáradt tempó, lenyűgözően el van találva. Épp az ilyenek miatt kedvelem őket annyira.

Nils Landgren & Lars Danielsson – Polygon (4 WD 2019)

Az album címe teljes mértékben megadja a kulcsot, ahhoz hogy mit várhatunk ettől a számtól. Négy teljesen egyenrangú muzsikus, olajozott gépezetként való, hibátlan együttműködéséből fakadó száguldást. A sodró lendület mellett, ráadásként jótékony energiával, pezsdítő, életteli lüktetéssel is megajándékoznak minket. Számomra külön élmény a telt bőgő intro-t (Lars Danielsson) és a harsonaszólót (Nils Landgren) hallani. És persze ne felejtsük a szerző (Michael Wolnny) invencióját és remek zongoraszólóját. Külön szeretem azt a pillanatot 1:45 környékén, amikor a dobbal való felelgetésből egyszer csak elszabadul.

Snarky Puppy – Bad Kids To the Back (Immigrance 2019)

Hallottam olyat, hogy ez az album egyáltalán nem hoz újat és Michael League csapatának kreativitása kissé megkopott. Engem viszont változatlanul és rendkívül szórakoztat zenéjük eklektikus sokszínűsége. És  ahogy a klip is sugározza, egy pillanatig sem veszik magukat komolyan. Na meg az hogy ezt a nótát 18 muzsikus pakolja össze a legtökéletesebb együtműködésben. Külön élvezet hallgatni a három szólódobos Jason “JT” Thomas , Larnell Lewis és Jamison Ross felelgetését a végén. Nekem nagyon bejön hogy egy kicsit koncert-hangulata lesz tőle az embernek.

Jacob Collier – Bakumbe (Djesse Vol.2. 2019)

Richard Bona – Mulema (Live at TED 2019)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: