III Tizenkilencedik hét

Pat Metheny – Dreaming Trees (Day Trip 2008)

Van Metheny zenéjében ez hihetetlenül kedves természetesség. Szinte népdalos egyszerűség és valamiféle biztonság, ami mintha bármilyen messze is vagyunk is, egyenesen az otthon melegét idézné fel. Már az első strófa mesterkéletlen szólógitárja megpendíti az emberben a hazatalás érzését. A gyönyörű, sima dallam lágy harmóniákon ringatózik. A leheletfinom dob (Sanchez) és a bőgő csatlakozása épp ezt a puhaságot teljesíti ki. Itt mindenki sugárzóan csodálatos, de számomra McBride bőgőszólója teszi fel a koronát erre a varázslatos számra.

Wayne Shorter – House Of Jade (Juju 1964)

1964-et írunk, Wayne Shorter második albumát készíti, mint zenekarvezető. Kikkel is? Természetesen a legjobbakkal: Reginald Workman bőgőzik, McCoy Tyner zongorázik, a doboknál pedig Elvin Jones. Valószínűleg az sem teljesen véletlen, hogy a ritmusszekció azonos Coltrane 1961-es Africa/Brass lemezén szereplőkkel. De a “Trane” -es hatás ezen túl is kifejezetten tetten érhető. Persze távolról sem beszélhetünk másolásról, hiszen Shorter kompozíciói, így House of Jade is, teljesen eredetiek. Mégis az, ahogy a bebop-tól elszakadva ezt a kicsit hűvösebb modális hangot és struktúrát fogja meg, sok tekintetben a mestert és példaképet idézi . Nagyon-nagyon szépen csinálják és bár komponistaként már itt is megcsillogtatta páratlan invencióját, arra hogy előadóként is rátalaljon a saját hangjára még várni kellett egy kicsit. Így, vagy úgy ez akkor is csodásan szép.

Marcin Wasilewski – The First Touch (January 2008)

Mathias Eick – August (Ravensburg 2018)

Eick egyike azoknak az ifjú titánoknak, akik nem szégyellik a romantikát. Puha tónusokkal, ölelkező dallamokkal kényezteti a hallgatóját. Árnyalatnyi melankóliával, de nagyon szép, érzelemgazdag kifejezéssel szólaltatja meg mondanivalóját. Külön szeretem a trombita és hegedű egymásra reflektáló kettősét. A zongoraszóló pedig egyenesen elbűvölő.

Christian McBride – Usual Suspects (People Music 2013)

Tigran Hamasyan – Zada es (New Era 2007)

Ben Williams – November (State Of Art 2011)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: