III Kilencedik hét – Time To Say Goodbye

Miles Davis & John Coltrane – Bye Bye Blackbird (‘Round About Midnight 1957)

Biztos egyikük életében sem az első alkalom, hogy Ray Henderson 1926-ban írt kompozícióját játsszák. De az is kétségtelen, hogy a sound és az attitűd, amivel Miles és Trane hozzáfognak, lenyűgöző és teljességgel egyedi. Hangulata nyugodtan lehetne a cool-ság definíciója és a tempója pedig egyszerűen gyönyörű. Kicsit nemtörődöm, már-már flegma, semmi, de semmi nem képes kizökkenteni a nyugalmából. A Paul Chambers (dob) és Red Garland (zongora) alkotta alapok puha szőnyegén, könnyű léptekkel szökellnek a szólóik. Igen, azt hiszem egyszerre érik el a tökéletességnek és a lazaságnak azt a fokát, amely csak a halhatatlanokat jellemzi.

Richard Bona – Muto Bye Bye (Munia The Tale 2003)

Kapcsolódó írás itt

Pat Metheny – Goodbye-Live (Travels 1983)

A Travels számomra olyan album, ami nagyon fontos állomása a jazz-el való ismerkedésemnek. Sok-sok utazásom csodálatos kisérője, olyan gyönyörűségek gyűjteménye, mint az Are You Going with Me?, a Phase Dance vagy a San Lorenzo. A Goodbye talán egy árnyalatnyit ritkábban játszott darabja az albumnak, de ettől persze nem kevéssé varázslatos. Milyen elköszönés is ez tulajdonképpen? Ihletett pillanat, olyasmit is látni enged, ami a földi halandó számára, Metheny zenéje nélkül lehetetlen volna. Amikor kitárul előtted a végtelen tér és egyszerre látod a múltat, a jelent és – bár ködbe burkolózva, de – kicsit a jövőt is. Kapu egy új életre, tele hálával az elmúltakkal, és reménnyel, optimizmussal az eljövendőt illetően.

John McLaughlin – Goodbye Pork Pie Hat (My Goal’s Beyond 1971)

Blues-meditáció? Flamenco-ballada? Charlie Mingus 1959-es számának McLaughlin féle értelmezése elindít néhány assziciációt a hallgatóban. Előszöris mintha egymagában ketten lenne. Természetesen ez technikailag, amióta playback létezik, megoldható. Mégis egészen elképesztő, ahogy helyet hagy saját magának és a két gitárszólam valahogy egyástól nyer értelmet, egymást kelti életre. Hű de sokat lehetne elemezgetni a hangszínét, a különös-gyönyörű akkordjait, a kristálytiszta, mérhetetlenül egyszerű megfogalmazását. Ez például olyan dolog, amit ha messzire megy az ember, se könnyen felejt.

Kenny Garrett – Before It’s Time To Say Goodbye (Songbook 1997)

Kapcsolódó írás it

Brad Mehldau Trio – Say Goodbye (Introducing Brad Mehldau 1995)

Mehldau első albuma, mint zenekarvezető és micsoda partnerekkel, ugyanis ezt a kompozícióját Christian McBride (bass) és Brian Blade (drums) társaságában adja elő, akikkel Joshua Redman zenekarában látták el a ritmusszekció szerepét. A csodálatos harmónia és összeszokottság érződik játékukon. Semmi kapkodás vagy sietség, csak kiegyensúlyozott profizmus, letisztult együttmuzsikálás. A Say Goodbye pedig olyan kifinomult érzelmi skálán mozog, ami kitűnően mutatja az ekkor 25 éves Mehldau igazi arcát és határtalan tehetségét (a többiekről nem is beszélve). Szívet melengető, meseszép muzsika arról a búcsúról, amit megszépít a biztos találkozás tudata.

Keith Jarrett Trió – Bye Bye Blackbird (Bye Bye Blackbird 1993)

Igen, azt hiszem itt mutatkozik meg, hogy mi a jó standard ismérve. Mennyire más és más arcát tudja mutatni egyik, vagy másik előadó kezeiben. Jarrett verziója rendkívül derűs és felszabadult. Tele van humorral, például nem tudom szándékos-e 3:20 környékén a Gershwin utalás, de egy pillanat alatt Hollywood utcáira repíti vele az embert. Külön imádom Gary Peacock bőgőszólóját, azt a lázas sürgölődést amivel az ember készülődik a nagy útra (egyébként nála is visszaköszön egy pillanatra az Egy amerikai Párizsban).

Amúgy az egész albumot Miles tiszteletére, halálának évében rögzítették (bár csak két évvel később adták ki) és a zárószám Blackbird, Bye Bye címmel Jarrették csodaszép homage-a a zenésztárs, a mester számára. Miért is búcsúzni, hiszen amit együtt átélünk, amit egymástól tanultunk, akkor is elkísér minket, ha többet nem találkozunk. De azt ki tudhatja…

One Reply to “III Kilencedik hét – Time To Say Goodbye”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: