II Negyvennyolcadik hét

Oregon – Raven’s Wood (Violin 2002)

Az Oregonnak szinte minden száma, de Ralph Towner-nek ez a kompozíciója különösen azt juttatja eszembe, mennyire értelmetlen is bármiféle distinkciót tenni komoly és könnyű zene között, hogy a jazzről ne is szóljunk. Nagyon szeretem a kortárs jazz irányzat határtalan szabadságát és különcségét. Zbigniew Seifert, a lengyel származású hegedűs csodálatosan illeszkedik a klasszikus zenei szempontból is kifogástalan felkészültségű és lenyűgöző invenciójú csapatba.Tulajdonképpen nem tudnám egyvalakinek a teljesítményét dicsérni anélkül, hogy a többieket ne magasztalnám. Úgyhogy tanácsom a hallgató számára, hogy szép sorban, vagy egyszerre figyeljen meg mindenkit, mert ez bizony hibátlan!

Kenny Garrett – Calypso Chant (Do Your Dance! 2016)

Annyira hálás vagyok Garrettnek, hogy tud ilyen felhőtlenül kedélyes lenni. Persze a calypso amúgy is a vidámságáról nevezetes, és bár itt nem hallhatjuk a steel drum mágikus hangját, Rudy Bird percussion kavalkádja mindenért kárpótol. S míg bájos sokszínűségben kergetőznek karibi ritmusok, lágy szaxi dallamok hullámzanak a felszínen. De mind közül leginkább a bőgő tetszik. Annyira jó ez a hangszín, puha mégis rugalmas. Újra és újra rá kell ébredjek, hogy Corcoran Holt elég király. Na meg ez az egész úgy, ahogy van.

Terence Blanchard – Avgo (She Hate Me 2004)

Spyro Gyra – The Deep End (20/20 1997)

Hamisítatlan jazz-rock a Spyro Gyra huszadik albumáról. Olyannyira, hogy a basszusa bevallottan vagy sem, mintha a Tutu parafrázisa lenne. Jó basszus, sőt az egész nagyonis authentikus és remekül kivitelezett.A magam részéről kicsit ellene mennék a fanyalgó kritiusoknak. Szerintem egyéltalán nem baj, ha valaki nem hoz merőben újat, csak teszi a dolgát és szórakoztat professzionális szinten, pláne ha pályafutása kb. minden évében kiad egy lemezt. Itt pedig minden a legnagyobb rendben, jó a groove, szép a hangszín, okosak a szólók. Én szeretem. (Ja és egy algáról kapták a nevüket)

Tea Együttes – Távirat Sassariba (Tea 1994)

Stanley Clarke – Brazilian Love Affair (Live St. Louis 2014)

Zakir Hussain – Sambandh (Sambandh 1998)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: