Peace – Love – Freedom – Happiness avagy John McLaughlin & The 4th Dimension – MOMSport 2019.04.20.

Igen, azt hiszem tökéletesen leírják a tegnap esténket ezek a szavak. Na nem mintha valami poszt-woodstock, spiritiszta szeánszon vettünk volna részt, hanem mert McLaughlin és a 4th Dimension koncertjén, és akármi is szólalt meg a színpadon, végül mindig e gondolatoknál kötöttünk ki (The Creator Has a Master Plan).

LOVE

Minden teatralitást nélkülözve jöttek fel a színpadra, de már a bevezetőben olyan szeretettel és nagyrabecsüléssel mutatta be zenésztársait, amiből az is sejthette, hogy különleges együtt muzsikálásban lesz része, aki nem ismerte őket. Csodálatos volt látni, ahogy egymás szólóit kisérték, vagy csak követték, tökéletesen rezonálva a másik minden apró ötletére. Egyáltalán nem úgy érződött a többiek csak McLaughlin kreatúrái lennének, hanem mind egy nagyobb célnak szentelték magukat. Megmutatni a közönségnek azt a világot, ami zenéjük alkot. Úgy látszik jól tettem, hogy az előzetesben nem ecseteltem a 4th Dimension-nal kapcsolatos véleményemet, mert jelentősen átalakult. Nevüknek a tegnap este után egész más jelentése lett, miszerint nemcsak elnevezték formációjukat a negyedik dimenzióról, hanem ők maguk az.

McLaughlin pontosan úgy tett, ahogy az elején ígérte, pályájának sok-sok mérföldköve, szereplője (Abbaji) villant fel az este során hol konkrét dallam, máshol egy-egy halványabb utalás formájában. A mester értelmezése a fúziót illetően egészen egyedülálló, zenéjében tökéletesen megfér egymással jazz, világzene, flamenco, blues, indiai klasszikus zene és rock. Az várható volt, hogy a világ legjobb gitárosa hírében állván, szédület tempókkal, tornádószerű mégis makulátlanul pontos futamokkal fog megajándékozni bennünket (Hijacked). Az már meglepőbb, hogy a rá oly jellemző gyakori megszakítások épphogy nem szétszabdalják, hanem tovább gördítik a zenei mondanivalót, mintha az improvizáció búvó patakként, belül folytatódna, mígnem legnagyobb megelégedésünkre újra a felszínre bukkan.

FREEDOM

És igen „szabadság”, méghozzá épp az a fajta, nem öncélú megközelítése, amely a kötöttséghez képest nyeri az értelmét. Szóval egy pillanatra sem volt féktelen, csak határtalanul szabad: az ötletek társításában, a fúzióban egyesített kultúrák sokaságában, a dallamalkotásban, a formálásban. Minden konvenciót messze maguk mögött hagynak, de mégsem káosz a végeredmény, mert azért az ő világuknak is vannak törvényei, olyanok mint az egymásra figyelés, vagy a hangszeres tudás. Ranjit Barot és Gary Husband már a Müpa -beli koncerten belopták magukat a szívembe és most sem adtak okot panaszra. Dupla dobszólójuk a koncert egyik csúcspontja volt, de számomra még annál is emlékezetesebb, ahogy egymást és a többieket figyelték. Az öthúros basszusgitárnál a kameruni Étienne M’bappé pedig, amellett hogy tökéletesen együttrezgett az előadás minden pillanatával, azt hiszem életem leggyönyörűbb basszus-szólóját produkálta.

PEACE

57407373_960816794113967_3822006300523364352_o
Foto: Kleb Attila

Az pedig éppenséggel elképesztő, hogy miközben hangsebességgel repesztenek, McLaughlin úgy mosolyog, mint aki ismeri az univerzum titkát, és lehet hogy tényleg a szférák zenéjét szólaltatja meg. Fent a felszínen dúl a hangorkán, de a mélyben minden nyugodt és békés. Egy alternatív univerzum, ahol minden további nélkül lehet aszimmetrikus bluest játszani, vagy tökéletesen elfut egy szám 7-ben, vagy kiválóan működik együtt a konnakol és a nyugati dobszerkó. Zenéjük még afféle muzsikusként is elképesztően bonyolultnak tűnik, tanakodtunk is, hogy mennyire lehet nehéz egy ilyen számot megtanulni. Nem merném állítani, hogy minden pillanatát értem, de az igazán csodálatos, hogy ennek ellenére is gond nélkül tudok kapcsolódni hozzá. Szóval hogy az üzenet maradéktalanul megérkezik.

HAPPINESS

Persze látszott, hogy nekik sem csak egy hakni, hanem minden alkalom a zenélésre boldogság. De valójában részünkről az igazi öröm, hogy ott lehettünk és kicsit részesei lehettünk a McLaughlin féle alternatív dimenziónak.

Köszönet a GetCloser Concerts-nek a szervezésért és a képért, a Mesternek és zenésztársainak pedig a felejthetetlen estéért!

One Reply to “Peace – Love – Freedom – Happiness avagy John McLaughlin & The 4th Dimension – MOMSport 2019.04.20.”

  1. Visszajelzés: John McLaughlin – Notes

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: