4 pianos – MÜPA 2018. 09. 20.

 

A négy lengyel zongorista közül kettőt ismertem előzőleg, illetve a beharangozóból értesültem, hogy mindannyian kötődnek a Jazz Juniors versenyhez, szóval hogy a szakértők is el vannak ragadtatva tőlük. A verseny negyvenedik évfordulójára létrejött produkció egyetlen műsorszáma található meg az éterben, úgyhogy kicsit kényszerhelyzetben lévén a saját felvételeikből válogattam.

Leszek Mozdzer – Sleep Safe and Warm (Live 2017)

Talán Mozdzert ismerem legjobban négyőjük közül, Lars Danielssonnal való együttmuzsikálásuk már többször volt ezen a helyen is csodálatom tárgya. Ezúttal egy Komeda kompozíciót választottam, ami megfelelőképpen illusztrálhatja szólista képességeit. Számomra sok-sok figyelemre méltó részlet mellett igazán két dolog miatt tartozik a kedvencek közé. Először is az a még a magasban és a mély regiszterben is szikrázó hangszín, amit szerintem senki más nem tud. A másik pedig hangképzésének kristályos tisztasága, ahogy népzenére emlékeztető futamainak minden egyes hangja külön értelmet kap markáns, mégis légies billentésétől.  Gyönyörűszép!

 

Marcin Wasilewski

Legidősebb köztük Marcin Wasilewski, de zenéje és játéka a legkevésbé sem nélkülözi a frissességet. az Régi ECM-esként alapvetően a kortárs jazz irányában köteleződik el. Másfelől viszont soha senkit nem hallottam ennyire borzongatóan puhán zongorázni. Austen című számukban ezt érhetjük tetten. De nem tudom megállni, hogy a Sudovian Dance is említésre kerüljön élvén a gyanúval, hogy a koncert egyik duettje is erre a témára épült. Igen, az a téma! Varázslatos, ahogy a zongora hol a bőgővel együtt haladva kibontakoztatja a jórészt pentaton fordulatokra épülő dallamot.

 

Pawel Kaczmarczyk – While My Lady Sleeps (Deconstruction 2018)

Pawel Kaczmarczyk trióját tavasszal volt alkalmam meghallgatni egy kiváló koncerten a GetCloser jóvoltából. Jazz, kortárs zene, hip-hop határain egyensúlyozó zenéjük meglepő, néhol zavarbaejtő, de kifejezetten megnyerő. Kaczmarczyk zongorázása teljesen más, mint a két idősebb kollégáé. Hangja jóval határozottabb, energikusabb karakterű. Fókuszában sokkal inkább a ritmus áll, mint a dallam. Bírom a széles telt alapokat és a finoman mixelt pergő ritmikát. Ők is nagyon tudnak.

Piotr Orzechowski – Alan’s Birthday

Piotr Orzechowski mellékneve a Pianohooligan, gondolom sok mindenre enged következtetni. Igenigen, van az egész srácban valami pimaszság, de mellette meg kőkemény szakmai tudás. Máskülönben, hogy tudna ilyen elképesztő virtuozitással cikázni a stílusok, karakterek és technikai megoldások között. Hol totálisan old school, klasszikus jazzben tolja, a következő pillanatban a free és a kortárs jazz közötti pengeélen táncol, aztán előkap egy osztinátót és semmi perc alatt robbantja a hangszert. Egy dolog biztos, hogy ő tökéletesen tudja, hogy mit csinál. Hű, a mindenit!

4 pianos – Enjoy The Silence

Hogyan is szól 4 zongora együtt? Ez volt persze az este legnagyobb kérdése. Hát jelentem – mámorítóan. Az elején valahogy az az érzése volt az embernek, hogy épp keverik a festéket, amivel majd dolgoznak. Négy különböző karakterű előadó ült a hangszereknél, de alapvetően a közös hang kerestetett. Aztán sejtelmes, kialakulatlan ködökből, meghatározhatatlan közegből egyszer csak megszületett a hangáradat. Az előadás dramaturgialag is csodás felépítése tökéletesen vezette a hallgatót, hogy a négy egyéniséget a legváltozatosabb kombinációkban ismerhesse meg, hiszen a bevezető két kvartett után mindenki szólóban és különböző párokban is bemutatkozott.

A duettek közül rám a legmélyebb benyomást Wasilewski és Orzechowski párosa tette. Már onnantól egészen sajátosan izgalmas volt, hogy kettejük stílusa, mint az előzőekből is kiderült merőben eltérő. Többnyire Orzechowski vállalta a basszus szerepet, időnként már-már sziklakemény alapokat konstruálva, bele-bele kapva, ütve, pengetve a zongora húrjait. Wasilewski pedig jobbára a magasabb regisztereket használva puha futamaival permetezte, egészítette ki és persze kontrasztálta  a  zakatoló, helyenként dübörgő mélységet. De a legérdekesebb igazából az unisono-juk volt (amikor ugyanazt játsszák). Nem állítanám, hogy meg lehetett különböztetni, melyik tónus kié, de eltérő hangszínük mégis adott egy lenyűgöző, vibráló sound-ot az egésznek.

Valójában a kvartettek is részben ettől váltak hallatlanul izgalmassá. Na meg attól a hangorkántól, amit ezek négyen a közönségre zúdítottak. Alsó hangon is legalább 8 szólam, de inkább 10-12 folyamatosan. A Youtube-on fellelhető egyetlen felvétel az itteni koncerten ráadásként elhangzott Enjoy the Silence átirat, sok mindent jól illusztrál. Kiválóan meg lehet figyelni a  négy szólóban mutatkozó karakter különbségeket. Amíg Wasilewski és Mozdzer melodikus megközelítéssel él, de tökéletesen hallható, hogy mennyire más a hangképzésük és persze a dallamalkotásuk is. Addig Kaczmarczyknál a harmóniák és a ritmus a domináns elem. Amúgy érdemes nézni is, ahogy minden porcikája zenél. Orzechowski pedig azt is megmutatja, hogy mit lehet egy szál hanggal kezdeni.

De ha véletlenül nem a szólók alakulására fókuszálunk, fordíthatjuk figyelmünket  arra is, hogyan adják-veszik egymás között a kíséret elemeit. Például amikor Orzechowski belekezd a szólójába, Kaczmarczyk azon nyomban átveszi a ritmusszekciót az alsó regiszterben. Aztán a vége felé van egy pillanat a nyolcadik percben, amikor egyszer csak összeoldódik a teljes zenei felület, varázslatos, légies könnyedségű közös gondolat jön létre, ahol már nincsenek külön egyéniségek, ők négyen már egy.

Őszintén remélem, hogy játékuk lenyűgöző és különleges élménye nem egyszeri és megismételhetetlen. Azt hiszem, akik ott voltunk, mind úgy gondoljuk, hogy még elhallgatnánk…

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: